Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Vincent Blok: “Het schetsen van de twee benaderingen, helpt mij.”

Type content: Nieuws Categorieën: Klimaat & Natuur Gepubliceerd op:

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand maandelijks over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op 19 maart voerde Vincent Blok ons mee naar een nieuwe filosofie van de aarde die ons een ander perspectief biedt op onze zorg voor de planeet.

Vincent Blok

Er is een nieuwe zienswijze nodig voor onze planeet, stelt Vincent Blok. Vanuit het Westerse denken keken wij doorgaans naar de wereld, niet naar de aarde. Door klimaatverandering kan dat niet langer. Er is een radicale omslag in ons denken over de aarde nodig. onze planeet leek lang een betrouwbare basis, maar dreigt nu onbewoonbaar te worden. Klimaatverandering zet onze leefwereld op zijn kop: het laat zien dat de wereld niet zo stabiel is als we dachten. We hebben te maken met bosbranden, stukken kust die afbreken, steeds meer aardbevingen en extreme droogte.

Vincent Blok laat in zijn lezing zien dat een andere kijk op onze planeet ons nieuwe manieren biedt om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en ons tot een nieuwe omgang met de aarde kan leiden. Hoe ziet die noodzakelijke ommekeer in ons denken eruit? Moeten we om de wereld te redden af van het idee dat mens en natuur tegenover elkaar staan? En wat betekent het voor onze omgang met klimaatverandering?

Na afloop gingen we met Vincent Blok en mete elkaar in gesprek. Enkele uitspraken (uit de losse pols genoteerd):

Vincent Blok-huma-cafe-perdu-amsterdam-humanistisch-verbond-19-maart-2023-filosofie-van-wereld-naar-aarde-2

Vincent Blok

Vincent Blok is filosoof en hoogleraar Techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. Tevens is hij directeur van het graduate programma van de 4TU Centre of Ethics of Technology, een samenwerkingsverband tussen de vier technische universiteiten op het gebied van ethiek van technologie. In zijn huidige onderzoek richt hij zich op filosofische en ethische vragen rondom ecologie, innovatie, circulaire economie en disruptieve technologieën. In 2022 verscheen zijn boek Van wereld naar aarde: filosofische ecologie van een bedreigde planeet.

Lijst van evenementen

  • Op vrijdag 31 mei loopt het Humanistisch Verbond mee met de Klimaatmars op de Zuidas in Amsterdam! Sluit je je bij ons aan?

  • Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus. Lees meer.

    Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.