Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Sabine Winters: “Soms slaat de verbeelding op hol.”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Wat is verbeelding in wetenschap? Onder meer aan de hand van filmfragmenten onderzochten we 21 mei met Sabine Winters de relatie tussen wetenschap en fictie.

Sabine Winters is wetenschapsfilosoof, met een sterke focus op ruimtefilosofie. Bij dit HUMA-café gaat zij vertellen over verbeelding in de wetenschap. Ze zal haar verhaal illustreren met filmfragmenten. Scientific Imagination is Winters’ filosofische zoektocht om ons begrip van de rol van verbeelding in de natuurwetenschappen te verdiepen. Zo onderzoekt zij de rol van de verbeelding in de ruimtewetenschap bij het ESA (European Space Agency) Advanced Concept Team.

Wat is verbeelding in wetenschap? Onder meer aan de hand van filmfragmenten onderzochten we met Sabine Winters de relatie tussen wetenschap en fictie. Daarnaast zijn we dieper in een van de eerste science fiction films gedoken: Somnium, geschreven door astronoom Johannes Kepler (1571-1630) en gepubliceerd na zijn dood in 1634. Somnium laat zien dat, als we naar de maan zouden kunnen reizen, we de aarde om haar as zouden zien roteren. Met deze fictie deed Kepler iets ongebruikelijks: hij deed beroep op de verbeeldingskracht van zijn publiek om zo tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen.

Highlights uit de lezing van Winters

Na haar lezing gingen we met Sabine Winters en met elkaar in gesprek. Reacties ontvangen we graag via [email protected].

Lijst van evenementen

  • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni nemen Floor van Leeuwen en haar swarm team ons mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Betreedt met ons de zomer in dit ritueel op de avond van Wereldhumanismedag, in Tolhuistuin.

    Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
  • Tentoonstelling Tegenpolen

    In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

    Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.