Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Robbert Bodegraven over vrijheid: “Humanisten blijven zichzelf ontwikkelen.”

Type content: Nieuws Categorieën: Vrijheid Gepubliceerd op:

Robbert Bodegraven is nu bijna een jaar directeur van het Humanistisch Verbond. Hij hield op 19 juni een lezing over een eigentijdse invulling van de humanistische vrijheidsstrijd. Hij kwam onlangs met een nieuw vijfjaren-beleidsplan, waarover ook vragen konden worden gesteld.

Het humanisme, en het Humanistisch Verbond in het bijzonder, heeft een lange traditie in het verdedigen van vrijheden. Halverwege de twintigste eeuw was die vrijheidsstrijd vooral gericht tegen de dominantie van de kerkelijke instituties. De dominantie van de traditionele waarden die door de kerken verdedigd werden knelden steeds meer. Mensen die niet kerkelijk waren werden achtergesteld of buitengesloten. Humanisten vochten voor gelijke rechten van buitenkerkelijken. Omdat minder rechten ook meteen minder vrijheid betekent.

Die strijd is goeddeels gestreden. De macht van de kerk is afgenomen. Maar daarmee is de ongelijkheid niet afgenomen. Er zijn nieuwe instituties en ideologieën voor in de plaats gekomen. Nieuwe machten die onze vrijheid inperken. Een samenleving waarin gelijkwaardigheid wordt nagestreefd is nog altijd de strijd waard.

Wat zijn de instituties en ontwikkelingen die onze vrijheid nu beperken? Welke vrijheden vragen opnieuw om verdediging, om er desnoods voor de barricades op te gaan? Welke dominante ideologieën beschermen de belangen van de status quo, en welke individuen of groepen worden daarmee in hun vrijheden beperkt? Een lezing over een eigentijdse invulling van de humanistische vrijheidsstrijd.

Bij de napraat werd vooral ingegaan op het vijfjaren-beleidsplan. Enkele reacties:

Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond

Robbert Bodegraven

Robbert Bodegraven is directeur van het Humanistisch Verbond. Het streven naar een rechtvaardige en menswaardige samenleving loopt als een rode draad door zijn leven en werk. Hij startte als fotograaf en journalist. Later werd hij directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks en was hij directeur Campagnes en Beleidsbeïnvloeding bij War Child. Begin dit jaar kwam zijn boek ‘Radicaal Anders’ uit, over klimaat en ongelijkheid. Hij kwam onlangs met een nieuw vijfjaren-beleidsplan voor het Humanistisch Verbond, waarover ook vragen kunnen worden gesteld.

De kijk van Robbert Bodegraven op (on)vrijheid

De kijk van het Humanistisch Verbond op vrijheid

Vrijheid is een van de kernwaarden van het Humanistisch Verbond. Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn we opgericht om te werken aan een vrije en humane samenleving. Wat bedoelen we als we over vrijheid spreken?

Lijst van evenementen

  • Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus. Lees meer.

    Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
  • Deelnemers ontmoeten elkaar en gaan in gesprek, wisselen ervaringen uit en onderzoeken elkaars meningen. Van daaruit kan er van alles ontstaan: samen eten, wandelen, naar de film, naar toneel, wat dan ook.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.