Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Renate Schepen: Mexicaanse filosofie en Sor Juana Inés de la Cruz 

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Wat weten we van Latijns-Amerikaanse filosofie? In de 16de en 17deeeuw beïnvloedde de Spaanse kolonisatie niet alleen het leven op het Latijns-Amerikaanse continent, maar was deze invloed ook omgekeerd. In het HUMA-café op 15 oktober gaf Renate Schepen een korte introductie over Latijns-Amerikaanse filosofie en focus op het werk van de Mexicaanse filosoof Sor Juana Inés de la Cruz (1648 -1695), die zichzelf omschreef als ‘de ergste non uit de geschiedenis’.

Al jong koos ze voor het klooster en kon daar als vrouw haar intellectuele passie een plaats geven, maar haar kritische blik op de eucharistie leidde tot verdeeldheid. Haar hele leven zette ze zich in voor stemmen die niet gehoord werden (zoals van tot slaaf gemaakte mensen, vrouwen en de oorspronkelijke Mexicaanse bevolking). Haar besef van een beperkte blik door onze lichamelijke gesitueerdheid en haar feministische teksten zijn nu nog steeds relevant.

In de woorden van Renate Schepen, waar ging de lezing over?

Enkele reacties uit de zaal

Na de lezing gingen we met de spreker en met elkaar in gesprek. Enkele reacties:

‘Het was een rijke middag.’

‘Interessant om de verschillende perspectieven te zien vanuit wetenschap, maar ook vanuit verschillende werelddelen.’

Dit citaat sprak de aanwezigen aan: ‘Onwetendheid is niet noodzakelijk de oorspronkelijke staat of het uitgangspunt. Het is misschien wel het aankomstpunt.’ Boaventura de Sousa Santos (2014)

Literatuurtips van Drs. P. Douqué

Drs. P. Douqué gaf een reactie en een aantal verdiepende literatuurtips, te lezen in dit artikel: Vrouwen, filosofie en verzet tegen seksisme, zo oud als de wereld.

Verdiepende lees- luister- en kijktips van Renate Schepen


Programma in de Rode Hoed op 20 november

Programma in de OBA op 12 november (Stille stemmen van de stad)

Boek: Pen, bed en Habijt, Drie vrouwen over gender, seks en redelijkheid, Inleiding en vertaling J.Pijnenburg, ISVW uitgevers. Octavio Paz, Sor Juana Ines de la cRuz o Las Trampas de la Fe, Seix Barral Biblioteca Breve

Filmpje: Ted-Ed History’s ‘worst’ nun – Theresa A.Yugar


Boek: Epistemische rechtvaardigheid
Miranda Fricker: Epistemic Injustice
Boaventura de Sousa Santos: Epistemologies of the South

‘Onwetendheid is niet noodzakelijk de oorspronkelijke staat of het uitgangspunt. Het is misschien wel het aankomstpunt.’
– Boaventura de Sousa Santos (2014)

Andere Latijns-Amerikaanse filosofen:
Guamán Poma de Ayala (1534 -1615)
Enrique Dussel (1934)

Reageren? Stuur een mail naar [email protected].

Renate Schepen is onafhankelijk filosoof. Haar werk richt zich op interculturele filosofie en dialoog. Ze schreef meerdere boeken en onderzoekt daarin hoe we met elkaar in gesprek kunnen blijven en recht kunnen doen aan verschillende bronnen van kennis. Ze geeft masterclasses en presentaties in theaters en op festivals (o.a. Lowlands, Nacht van de Filosofie). Renate promoveerde aan de Universiteit van Wenen (with honours) en studeerde daarvoor in Amsterdam, Accra en Montevideo.

Meer inspiratie in Amsterdam? Binnenkort op de agenda:

Lijst van evenementen

  • Tentoonstelling Tegenpolen

    In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

    Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
  • Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus.

    Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
  • Waarom liggen in Amsterdam de filosofen op straat? En wat heeft dat te maken met de grotere pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam in de 17e eeuw? Ontdek via de filosofietegelroute hoe de relatieve vrijheid van Amsterdam een belangrijke rol speelde voor grote filosofen zoals Descartes, Hobbes en Spinoza. De gids is Vincent van Wijk.

    Locatie: Startpunt: De Brakke Grond, Amsterdam
  • Donderdag 19 september organiseert de Openbare Bibliotheek in Weesp, een themaochtend over humanisme. Spreker is Guus Bakker, voorzitter van het Humanistisch Verbond, afdeling Amsterdam-Amstelland. Het zal vooral gaan over nu: hoe kun je nog steeds de mens centraal blijven stellen met zoveel ellende om ons heen?

    Locatie: OBA Weesp, Weesp

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.