Direct naar de inhoud
Martha Claes

Napraat HUMA-café met Martha Claeys: “Een middag samen nadenken over trots vond ik mooi.”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Bij HUMA-café in De Vrije Academie, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op 19 november 2023 vertelde filosofe Martha Claeys over trots, de filosofie van een emotie.

Trots lijkt iets voor mensen met grote ego’s, voor personen die snel gekrenkt zijn en voor opscheppers die op sociale media geen maat kennen. Wie trots is, plaatst zichzelf te veel in de kijker. Maar trots ligt ook ten grondslag aan emancipatie, en kan een krachtig wapen zijn bij protest. Met trots kun je jezelf beter op waarde schatten. Meer ruimte voor sommige vormen van trots kan de sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid. Filosofe Martha Claeys onderzoekt in deze korte talk de betekenis van trots en laat zien dat deze emotie juist in onze woelige tijden van groot belang is.

Enkele reacties uit de zaal

Na de lezing gingen we met de spreker en met elkaar in gesprek. Enkele reacties:

“Wat een enorm fijne middag is dit.’

“Een middag samen nadenken over trots vond ik mooi. Bijvoorbeeld: Trots als zelfwaardering, daar staat ‘verschil’ centraal en ‘beter zijn dan anderen’. Trots als zelfliefde gaat over in eigenheid, jezelf kunnen zijn. Aandacht voor jezelf is een sleutelwoord daarin, en ook wel kritisch kunnen zijn op jezelf, om zo jezelf te zijn dat anderen er ook, in hun eigenheid, kunnen zijn.”

“De aanwezigen, zo’n 24 mensen, waren allemaal erg betrokken, in een intieme sfeer, het was leuk!”

Reageren? Stuur een mail naar [email protected].

Spreker: Martha Claeys

Martha Claeys (1994) is filosofe. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen, waar ze inmiddels ethiek doceert. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg maakt ze de gelauwerde podcast Kluwen. In maart 2023 kwam haar debuut Trots. De filosofie van een emotie. uit bij uitgeverij Boom.

Luistertip: podcast Kluwen

‘Kluwen’ is een filosofische podcast over de ‘knopen’ van het mens-zijn, die Martha Claeys samen met de filosofe Lotte Spreeuwenberg samenstelt. ‘Kluwen’ wil aantonen dat filosofie iets te bieden heeft voor iedereen; niet alleen voor professoren in afgelegen kamertjes.

Luistertip: Martha Claeys over trots (podcast ISVW)

Luistertip: podcast

Lees- en kijktip

Interview

Videogesprek van Het zoekend Hert met Heleen Debruyne en dr. Martha Claeys over het boek ‘Trots. De filosofie van een emotie’.


“Opvallend is dat Martha Claeys zichzelf niet wegcijfert en niet vies is om haar eigen gevoelsleven en kwetsbaarheid te tonen. De eigen onzekerheid en twijfel rond haar thema geeft die worsteling met de emotie trots een zeer menselijk gelaat. Dat komt duidelijk tot uiting in het videogesprek op Hetzoekendhert met Heleen Debruyne dat ik de lezer van ‘Trots’ zeer erg kan aanraden. Samen met het boek dan.” – Walter Lotens (De Wereld van Morgen)

Filosofie en literatuur

Om haar stellingen te illustreren gaat Claeys ook te rade bij de literatuur omdat daarin gevoelens en ideeën vaak zo kunnen vertolkt worden dat ze echt ingebed zitten in het werkelijk geleefde leven en niet in abstracties blijven steken. In ‘Trots’ verwijst ze zo onder meer naar ‘De glazen stolp’ van Sylvia Plath, naar ‘Het blauwste oog’ van Toni Morrison en vooral naar het werk van Iris Murdoch die zowel romancier als filosoof is. Literatuur en filosofie kunnen elkaar ondersteunen. Uit: De Wereld van Morgen

Kijktip: lezing van Martha Claeys bij Spui23.

Meer inspiratie in Amsterdam? Binnenkort op de agenda:

Lijst van evenementen

 • Tentoonstelling Tegenpolen

  In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

  Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
 • Waarom liggen in Amsterdam de filosofen op straat? En wat heeft dat te maken met de grotere pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam in de 17e eeuw? Ontdek via de filosofietegelroute hoe de relatieve vrijheid van Amsterdam een belangrijke rol speelde voor grote filosofen zoals Descartes, Hobbes en Spinoza. De gids is Vincent van Wijk.

  Locatie: Startpunt: De Brakke Grond, Amsterdam
 • Van ego naar eco. Waar staan wij als mens binnen de huidige klimaatnoodtoestand?

  Locatie: Internationale School voor Wijsbegeerte, Leusden
 • Bij HUMA-café in Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Denk mee, ga mee in gesprek.

  Locatie: Perdu, Amsterdam

Blijf op de hoogte van nieuws uit de regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.