Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Lisa Doeland: “We neigen naar het gebruik van 4 aardes. Wat kunnen we doen?”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op zondag 17 maart vertelde Lisa Doeland over Acopalypsofie. Zo goed als volle zaal. “Echt een interessante, leuke middag”, vertelt een van de aanwezigen.


Filosoferen is leren om te sterven, stelden onder andere Socrates en Michel Montaigne. In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven?

Filosoof Lisa Doeland fileerde in dit HUMA-café genadeloos de onderliggende veronderstellingen achter ‘groene groei’ en nodigde ons uit om anders te gaan denken over het einde van de wereld zoals we die kennen. Daarna gingen we met Lisa Doeland en met elkaar in gesprek.

Lisa Doeland vertelt waar ze het over gaat hebben in het HUMA-café.

Een reactie uit de zaal

Geïnteresseerd publiek, veel jonge mensen. Na de lezing gingen we met de spreker en met elkaar in gesprek.

Een van de reacties van het publiek:
‘In de tijd van de Club van Rome waren we afhankelijk van één aarde. Nu neigen we naar het gebruik van víer aardes. Wat kunnen we doen?’

Antwoord van Lisa Doeland:
‘Ik ben huiverig om te komen met één alternatief. Het gaat om verschillende mogelijkheden, je moet het gevoel hebben voor déze situatie, in déze omgeving, voor déze mensen. Another world is possible. Laten we kijken hoe we elkaar met onze gedachtes kunnen voeden.’

Wat motiveert jou om duurzame keuzes te maken, of hoe denk jij na over de toekomst? Heb je een filmtip of leestip, wil je reageren? Stuur een mail naar [email protected]. Dank alvast!

Lees- luister- en kijktips

Boek: Apocalypsofie (Lisa Doeland, Uitgeverij Tenhave)

Verslag Realisme tijdens klimaatverandering (Radboud Universiteit)

Lezing die Lisa Doeland in september 2023 gaf in Nijmegen voor Radboud Reflects (Radboud Universiteit):

Podcast (Radboud Universiteit)

Radboud Reflects, verdiepende lezingen · Apocalypsofie; over gevaarlijke groene fantasieën | Lisa Doeland, Mariecke vd Berg en Boris v Meurs

Spreker: Lisa Doeland

Lisa Doeland (1982) is filosoof. Aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam doceert ze over thema’s zoals de klimaatcrisis, ecologie, groene ideologie en de apocalyps. Ze doet promotieonderzoek naar afval en schrijft essays voor De Groene Amsterdammer. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze ‘Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien.’ Onlangs verscheen ‘Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën’ (2023).

Lees- luister- verdiep- & kijktips die linken aan het onderwerp



Artikel: 300 miljoen voor Amsterdams distributiecentrum, de prijs voor onze thuisbezorgmanie (Parool)

Initiatief Voedselbos Amsterdam – hun nieuwsbrief

Artikel: Klimaatverandering is nog niet de helft van ons probleem. We vernielen de levende schil van de aarde. (Correspondent)

Artikel: Duizenden diersoorten dreigen dino’s te worden (en wij zijn hun meteoriet) (Correspondent)

Artikel: “De stoïcijnse uitdaging, wordt dat onze uitdaging?” (artikel van Ronald Wolbink)

TTIP: Recht van de sterkste (VPRO Tegenlicht)

Initiatief: Regeneration

Boek: We are the ark

3 simpele dingen die je zelf kunt doen om de aarde een handje te helpen

  1. Koop een herbruikbare koffiebeker en neem die altijd mee als je met de trein reist of als je een coffee to go haalt in de stad: bijvoorbeeld de opvouwbare beker van Griply.
  2. Maak je inbox leeg en verwijder foto’s van je mobiel, leeg de cloud-opslag.
  3. Gooi spullen niet weg, maar kijk of je ze nog kunt repareren bij een Repair Café.

Initiatieven van het Humanistisch Verbond

Verdiepingsdag Actieve Hoop

In onze zorgen over het klimaat is het belangrijk om hoopvol te blijven. Maar hoe doe je dat? Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

Programma Ecohumanisme

Dat we kampen met een groot klimaatprobleem weten we. Maar hoe ga je hiermee om? Vervallen in een nihilistisch ‘het maakt toch niet uit wat ik doe’ helpt jou en de aarde niet vooruit. Het is belangrijk om je innerlijke drive te vinden: door te ontdekken welke waarde de aarde voor jou heeft, en hiernaar te leven.

Meer inspiratie in Amsterdam? Binnenkort op de agenda:

Lijst van evenementen

  • Tentoonstelling Tegenpolen

    In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

    Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
  • In het socratisch gesprek staat de dialoog centraal en niet de discussie. In deze cursus leer je de basisvaardigheden kennen en ga je ermee oefenen.

    Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
  • Bestaat er een manier van mediteren waar humanisten zich thuis bij voelen? Jazeker! Eigenlijk is mediteren iets heel gewoons.

    Locatie: De Ruimte, Amsterdam
  • Lamberti neemt ons mee in de leefwijzen van antieke wijsgeren als Seneca, Plutarchus en Aurelius. En laat zien hoe zij ons kunnen helpen om in deze tijd een filosofisch levenspad voor onszelf te ontwerpen. Daarbij staat vast: zonder oefening geen meesterschap.

    Locatie: Perdu, Amsterdam

Blijf op de hoogte van nieuws uit de regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.