Direct naar de inhoud
Jacqueline Duurland

Napraat HUMA-café met Jacqueline Duurland: “Er is iets in de mens dat af en toe verlost wil zijn van zichzelf.”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op 28 januari vertelde Jacqueline Duurland over Vinosofie: hoe wijn inspireert tot filosoferen. Over schijn en werkelijkheid, over gevoel en ratio, waarneming en taal – en de troost van wijn en wijsbegeerte.

Praten over ‘de zin van het leven’ onder het genot van een glas wijn. Dit is het beeld dat veel mensen van filosofie hebben. In werkelijkheid is filosoferen een pittige denkinspanning die niet altijd goed samengaat met de roes van het drinken. Jacqueline Duurland, een filosoof die van een goed glas wijn houdt, vindt dit wankele evenwicht al belicht door grote filosofen in de oudheid, en heeft zich verdiept in wijnwijsheid in al haar facetten. In Vinosofie laat ze zien hoe wijn inspireert tot filosoferen. Op 28 januari in Perdu nam ze bekende thema’s uit de wijnwereld als vloeiende ingang tot een praktische levensfilosofie: van wijntranen en ouderen tot troostdrinken en zielenroerselen.

Na afloop dronken we op een mooi nieuw jaar en op onze gezondheid.  

Enkele reacties uit de zaal

Na de lezing gingen we met de spreker en met elkaar in gesprek. Enkele reacties:

Wat biedt meer troost, wijn of filosofie?
Merendeel in de zaal kiest filosofie. Omdat je dan zorgt voor het zelf. Je kunt je eigen weg uitstippelen. Ook met het oog voor de ander. Je kunt dan eelt kweken. Een bepaalde onaangedaanheid. 

Wat is het verschil tussen een mening en een oordeel?
– Een mening kan zowel een positief als een negatief oordeel zijn; een oordeel is sowieso negatief
– Een mening kan in de loop der tijd veranderen, een oordeel is definitief.
– Taal is een connotatie. (Mening) – Voordat je begint met een dialoog/discussie is het goed om met elkaar af te spreken wat je onder een woord/begrip verstaat. 

Wat zijn goede eigenschappen bij een dialoog?
Twijfel, nieuwsgierigheid, openminded, luisteren, je mening tijdelijk kunnen parkeren.  

Waarom drinkt een mens?
Er is iets in de mens dat af en toe verlost wil zijn van zichzelf. (Uit het boek van Jacqueline Duurland)

Boekentip: Vinosofie – Jacqueline Duurland

Cursustip: Verdiepingsavonden: De dialoog (eerstvolgende 2-delige reeks op 5 en 12 maart is bijna uitverkocht!)

Filmtip: Druk lees hier meer

Over de lezing en de napraat
“Het was een heel leuke middag! Dankzij de energieke voordracht en het onderwerp, dat vrolijk losjes in zijn vel stak. Gezamenlijk het glas heffen na afloop: mooie start van een nieuwe traditie?” – een deelnemer


Er waren nog wat meer goede punten die waren ingebracht. Stuur ze gerust in, dan plaatsen we die alsnog. Of wil je reageren? Stuur een mail naar [email protected]. Dank alvast!

Meer inspiratie in Amsterdam? Binnenkort op de agenda:

Lijst van evenementen

 • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni nemen Floor van Leeuwen en haar swarm team ons mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Betreedt met ons de zomer in dit ritueel op de avond van Wereldhumanismedag, in Tolhuistuin.

  Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
 • Tentoonstelling Tegenpolen

  In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

  Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
 • We worden dagelijks overspoeld door de verschrikkelijke berichten uit Israël en Palestina en elders in de wereld. Hoe voer je een goed gesprek hierover? Kom naar deze avond in Amsterdam om dat voor jezelf en met elkaar te onderzoeken.

 • Waarom liggen in Amsterdam de filosofen op straat? En wat heeft dat te maken met de grotere pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam in de 17e eeuw? Ontdek via de filosofietegelroute hoe de relatieve vrijheid van Amsterdam een belangrijke rol speelde voor grote filosofen zoals Descartes, Hobbes en Spinoza. De gids is Guus Bakker.

  Locatie: Startpunt: De Brakke Grond, Amsterdam

Blijf op de hoogte van nieuws uit de regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.