Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Gerko Tempelman over islamitische Verlichting: “Ik wist niet dat ik zoveel niet wist.”

Type content: Nieuws Categorieën: Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

De Islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht vanaf. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Op 20 maart nam Gerko Tempelman ons mee op reis door de geschiedenis.

Filosoof en theoloog Gerko Tempelman (rechts) en moderator Pascal Fredrik (links)

Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap (in die tijd waren die twee inwisselbaar) naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk denken. Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de ‘islamitische Verlichting’ tot het islamitische geloof dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien?

Tijdens het HUMA-café leerden we niet alleen de filosofie en wetenschap van de Arabische wereld en hun revolutionaire denkers kennen, maar ook met andere ogen naar onze eigen Westerse wereld kijken.

Enkele reacties van bezoekers:

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij doceert islamitische filosofie aan onder meer de ISVW en HOVO. Hij schreef ook over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine. Samen met Cornelis van Lit vertaalde hij het werk ‘Verlost van Onzin’ van de islamitische denker al-Ghazali (2021).

Leestip ter verdieping: 'Verlost van onzin' – Al-Ghazali – vertaald door Gerko Tempelman

De middeleeuwse denker Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op. Daar wordt hij aangewezen als een strenge dogmaticus.
Wie was deze Ghazali en waar komt zijn reputatie vandaan? Kan het echt zo zijn dat hij het einde van het vrije denken in de islam inluidde? In ‘Verlost van onzin’ komt Ghazali zelf aan het woord. De vertaling daagt je als lezer uit om zelf te oordelen.

NRC: “Knap vertaald en van context voorzien”
Trouw: “Soepele, eigentijdse vertaling.”
NieuwWij: “Vernieuwing zit ingebakken in de islam.”
Podcast filosofie: “De grenzen van het denken in beeld.”

Gerko Tempelman – Over Al-Ghazali: beroemd en berucht

Lees- luister- en kijktips van Gerko Tempelman

Kijktip: de filmpjes van Gerko Tempelman over islamitische filosofie

Gerko Tempelman – Hoe de islam wetenschap naar Europa bracht.
Gerko Tempelman – Wetenschap en filosofie in de islam 

Lijst van evenementen

  • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni nemen Floor van Leeuwen en haar swarm team ons mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Betreedt met ons de zomer in dit ritueel op de avond van Wereldhumanismedag, in Tolhuistuin.

    Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
  • Tentoonstelling Tegenpolen

    In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

    Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.