Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Frank Meester over inconsequentialisme: “Een beetje is ook al heel wat.”

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Filosoof, schrijver en musicus Frank Meester over waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Hij hield een pleidooi voor ‘inconsequentialisme’.

“Op links en rechts (niet per se als het om politiek gaat) is een kleine groep schreeuwers” , aldus spreekt Frank Meester, “ze weten precies hoe alles zit en proberen je – vaak via Twitter of andere schreeuwkanalen – mee te trekken in hun heldere wereldbeeld. Maar is een helder wereldbeeld eigenlijk wel mogelijk?”

“Als je je bureau opruimt en alles keurig in een categorie probeert te stoppen, zit je altijd met wat restproducten die je nergens kwijt kunt. Als het al niet lukt om je bureau perfect te ordenen, zal het dan ooit lukken om een consequent verhaal te vertellen over hoe de wereld in elkaar steekt?”

In het HUMA-café van oktober gaf Meester ons argumenten om je niet weg te laten zetten in de duidelijke kampen en bewust te kiezen voor een ambigue tussenpositie.

Hieronder lees je wat uitspraken van de deelnemers. Een samenvatting uit de losse pols:

Twee fragmenten uit de bijdragen van Frank Meester:

Filmpje. Even kijken.

Vooraf vroegen we Frank Meester: wat ga je ons vertellen? En wat is dat toch voor raar verlangen van de mens, dat het rond moet zijn? 

HUMA-café met Frank Meester: waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen.

Frank Meester

Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en opiniemaker. Van zijn hand verschenen o.a. ‘Zie mij. Filosofie van de ijdelheid’ en onlangs ‘Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Pleidooi voor inconsequentie’ dat op de shortlist stond van de Socratesbeker. Met zijn broer Maarten publiceerde hij de bestseller ‘Meesters in de filosofie’ en had hij een column in de Volkskrant. Met filosoof Coen Simon is hij de initiatiefnemer van de filosofische denktank Nieuw Licht. Hij sprak op grote podia en festivals als LowLands, Brainwash en De Stadsschouwburg van Amsterdam. Samen met Stine Jensen verzorgde hij een theatertour en hij verschijnt vaak in de media.

Review Abdelkader Benali: Een aanstekelijk pleidooi om de al te strakke regie die we over ons leven willen voeren los te laten.’ Ronald van Raak gaf Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen vier sterren in de VolkskrantNRC schreef over dit boek ‘Aantrekkelijk en zeer geestig geschreven […] Mooie verhalen en geweldig geschreven.’

Verdiepende lees- luister- en kijktips van Frank Meester over inconsequentialisme

Kijktip die binnenkwam op de redactie, over inconsequentialisme

Beeld: Cineville

De kaleidoscopische docufilmtrip: David Bowie: Moonage Daydream (tip van de redactie: kijk niet de trailer, maar ga er gewoon naartoe). Was te zien bij o.a. EYERialtoStudio KKriterion en Cinecenter. Nog steeds te zien bij o.a. De Balie, Kriterion, Eye, Rialto met je Cineville pas.

Lijst van evenementen

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.