Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Désanne van Brederode over omgaan met tegenslag en weerstand: “Er zijn teveel succesverhalen om ons heen.”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand maandelijks over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op zondag 18 december liet Van Brederode in haar lezing zien hoe belangrijk zelfkennis is bij het omgaan met tegenslag en weerstand in je leven. Dat het belangrijk is om te weten wat je eerste reflex is, zodra je te maken hebt met persoonlijke tegenslag in je leven of bij drama’s die zich in de wereld manifesteren.

Ben je bijvoorbeeld iemand die cynisch wordt, verbitterd, murw, en laat je alles uit je handen vallen, “want het heeft toch geen zin”. Ben je iemand die zegt ‘het heeft toch geen zin, laat ik er dan maar iets van maken voor mezelf’. Trek je het je zo aan, dat je er meteen over wilt praten, een mening geven, op sociale media in discussie gaan met andere mensen. Of formuleer je activistische idealen en kies je voor een actie, die zo groot is, dat die voor niemand is vol te houden en eigenlijk ook z’n doel daardoor mist.

Van Brederode vertelde vanuit haar eigen levenservaring hoe je met die zelfkennis jezelf kunt herpakken. Geen recept waarmee je met tegenslagen aan de slag kan, nee; van Brederode liet zien hoe je zelf kunt zoeken naar een manier om ermee om te gaan. Het ging in haar lezing om ieders persoonlijke ontdekkingstocht van je eigen levenskunst. Hoe kan je steeds weer terugkeren naar jezelf en de mensen die je inspireren?

Hieronder lees je wat uitspraken van de deelnemers. Een samenvatting uit de losse pols:

Filmpje. Even kijken.

Désanne van Brederode is schrijver en filosoof. Ze verzorgt een lezing over Omgaan met tegenslag, voor het Huma café in Amsterdam. ‘Pas als je bij jezelf gaat ontdekken wat je eerste reflexen zijn, kun je gaan zoeken daar een middenweg in te vinden.’

Désanne van Brederode

Désanne van Brederode (1970) is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder andere de romans Ave verum corpusHart in hartVallende vorstWonderlamp en de essaybundel De ziel onder de arm. In 2018 maakte ze haar poëziedebuut met Verzonnen Grond.  Ook schreef ze verschillende columns en publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer. Als bestuurslid van Het Syrisch Comité pleit Désanne van Brederode ervoor om Syriërs actiever te steunen.

Lijst van evenementen

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.