Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Cees Zweistra over eenzaamheid: “Het is menselijk om je eenzaam te voelen.”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Filosoof Cees Zweistra nam ons mee naar de wereld van eenzaamheid en sociale media. Wie is de mens en wat kan ons dat leren over eenzaamheid? Hoe worden we eenzaam? En wat kunnen we eraan doen? Hoe kunnen we evenwichtig omgaan met sociale media?

Cees Zweistra en Pascal Fredrik en publiek in Perdu
Filosoof Cees Zweistra (links op de foto) en moderator Pascal Fredrik (rechts op de foto)

“Wij zijn eenzamer dan ooit! En dat terwijl wij leven in een tijd waarin vrijwel iedereen op digitale wijze met elkaar is verbonden. Maar volstaat een online verbinding wel tegen de eenzaamheid?”, lezen we op de kaft van het boek ‘Verkeerd verbonden’ van Cees Zweistra.

Hoe komt het dat het gemis aan mensen om ons heen overeind blijft bij gebruik van sociale media? Wat staat er op het spel in ons sociale verkeer? Filosoof Cees Zweistra nam ons mee naar de wereld van eenzaamheid en digitale techniek. Hij liet zien hoe het komt dat digitale techniek ons eenzaam maakt, maar ook hoe wij elkaar in deze digitale tijd kunnen blijven vinden. Hij wees ons wegen om aan de hedendaagse eenzaamheid te ontsnappen. Hoe kunnen we evenwichtig omgaan met sociale media? Hoe kunnen we ons met digitaal contact verrijken, welke risico’s zijn er en hoe we kunnen we ons hier tegen wapenen?

Enkele reacties:

Was je ook bij deze lezing? Welk onderdeel is jou het meest bijgebleven? Is er een eye opener die je met ons wilt delen, of iets anders dat eruit sprong voor jou?
Laat het ons weten via [email protected]. Dan voegen we je reactie (anoniem) toe.

Cees Zweistra

Cees Zweistra is filosoof, auteur en universitair docent rechtstheorie aan de Erasmus universiteit. Hij promoveerde aan de TU-Delft met een proefschrift over de impact van technologie op onze identiteit en sociale relaties. In 2021 publiceerde hij ‘Verkeerd Verbonden’: hoe het gebruik van sociale media mensen eenzaam maakt. In samenwerking met het Centre Erasme en Allard Amelink maakt hij de Filosofie Podcast over het denken van de grote filosofen uit het Westen en daarbuiten.

Verdiepende lees- luister- en kijktips over eenzaamheid

Boek: Verkeerd Verbonden

In ‘Verkeerd verbonden’ (2021) beschrijft Cees Zweistra hoe het gebruik van sociale media mensen eenzaam maakt.

Volgens NRC Handelsblad laat Zweistra met dit boek zien hoe de moderne, geseculariseerde mens zich achter gadgets verschuilt, en de echte confrontatie met zijn medemens uit de weg gaat (escapisme).

Brainwash Talks (HUMAN): Marjan Slob over eenzaamheid

Eenzaamheid wordt een pandemie genoemd, een virus, dat steeds meer slachtoffers maakt. Filosoof Marjan Slob laat zien dat het anders is. 

Priscilla du Preez / Unsplash

Artikel (HUMAN): Oppervlakkig contact is ook belangrijk

Een praatje met de buren, even zwaaien naar je buurtgenoot aan de andere kant van de straat. Het is contact dat we als oppervlakkig beschouwen. Maar volgens bijzonder hoogleraar Anja Machielse, is dat oppervlakkige contact veel belangrijker dan we nu doorhebben.

Artikel (Humanistisch Verbond): Eenzaamheid voorkomen met aandachtstijd 

Anja Machielse doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar eenzaamheid. Een gesprek over de belangrijkste misvattingen over eenzaamheid.

Boek: De lege hemel – Marjan Slob 

NRC: “Slobs boek is een prachtige ode aan het alleen-zijn.”

Reactie van een lezer: “Een prachtig boek dat over zoveel meer gaat dan eenzaamheid. Over je verhouding tot de ander, tot de aarde en over het ontwikkelen en bewaren van een gevoel van eigenheid, van heelheid. En hoe eenzaamheid daar belangrijk voor is. Eigenlijk leert het boek eenzaam te zijn, als is op je gemak met jezelf.”

Oproep: heb je een aanvullende luister- lees- of kijktip ter verdieping op het thema eenzaamheid? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar [email protected].

gedachtenwolkje
Foto: Miguel Á. Padriñán

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Soms is het fijn om er eens met iemand over te praten. Heb je behoefte aan een luisterend oor, een troostend woord, of een verdiepend gesprek? Voor hulp bij levensvragen kun je terecht bij geestelijk verzorgers. Een geestelijk verzorger is een deskundige gesprekspartner die je steunt om je eigen situatie, vragen en uitdagingen onder ogen te komen. Ze luisteren en stellen de goede vragen, zodat je meer inzicht krijgt in wat jou bezighoudt en wat wezenlijk voor je is. Kijk hier voor meer informatie.

Ben je of voel je je veel alleen en wil je hier verandering in brengen?  Een vrijwilliger van Tandem (Humanitas) biedt een luisterend oor en denkt mee hoe je het door jou gewenste doel kunt bereiken. Lees hier meer.

Zoek je per direct steun? Bel dan met de Luisterlijn. De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kun je ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Lijst van evenementen

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.