Direct naar de inhoud

Napraat HUMA-café met Bas Haring: “Boeiend om de grens te trekken tussen mens en robot.”

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op zondag 18 februari legde filosoof Bas Haring in heldere taal uit wat kunstmatige intelligentie precies is. Hij liet ons nadenken over de mogelijkheden en bedreigingen van computers die tot steeds meer in staat zijn. Daarna gingen we met Bas Haring en met elkaar in gesprek.

Wat is kunstmatige intelligentie nou eigenlijk? Bepalen algoritmes in de toekomst ons leven? Hoe zou het voelen wanneer er over enige tijd apparaten bestaan die slimmer zijn dan mensen? En zijn die machines dan echt slim of nep slim?

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence (AI)) of ‘computer-slimheid’, maakt ons leven een stuk makkelijker. Maar het is ook wel een beetje spannend, want wat staat ons allemaal te wachten? Gaan robots ons dan overbodig maken? Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wij? En zo ja, hoe zorgen we dat we niet overvleugeld worden door superintelligente machines?

Enkele reacties uit de zaal

Na de lezing gingen we met de spreker en met elkaar in gesprek. Het was bijna volle bak, het publiek was enthousiast. Enkele reacties:

Over de lezing en de napraat
‘Het was hartstikke goed, interessant en prikkelend verhaal van Bas!’
‘Erg mooie middag, wat een interessant verhaal.’
‘Ik snap nu ook hoe ChatGPT werkt, helemaal niet eng.’
‘Boeiend om de grens te trekken tussen mens en robot, bij dingen kunnen begrijpen op de manier waarop ík ze  begrijpen kan.’

Boekentip: Kunstmatige intelligentie is niet eng – Bas Haring

Leestip: Kunstmatige intelligentie is niet kunstmatig, en al helemaal niet intelligent (Correspondent)

Luistertip: Kunstmatige intelligentie is helemaal niet intelligent (NPO radio)
Moordrobots die de wereld overnemen en mensachtige computers die onze banen inpikken. Veel mensen hebben dit schrikbeeld als ze aan Artificial Intelligence (AI) denken. Volgens tech-ondernemer Jim Stolze zijn we onterecht bang en is kunstmatige intelligentie helemaal niet zo intelligent. ”Computers kunnen gewoon veel beter rekenen dan wij.”

Cursustip: De nationale AI-cursus. Start direct! (Gratis te volgen, een initiatief van Stichting Lowercase. Mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van Amsterdam, TU Delft en Radboud Universiteit.)

Reacties vooraf via Instagram en Facebook


“Kunstmatige intelligentie is niet eng. Maar kunstmatige domheid wel, en dat hebben we al. Racistische en andere biases zijn tijdens training ingebakken, en de dubieuze valse conclusies van ontestbare logica wordt gewaardeerd zonder scepticisme.” – Jack Heeley


“AI is idd niet per definitie eng, deel van de mensheid is dat echter wel. Een geweer is opzich ook niet gevaarlijk, hangt van de persoon af die het vasthoudt.” – Albert Jan Homma

“Het is heel erg eng… enger kan niet… het is onze ondergang.. heel erg eng dus.” – Alex Meijer

“Een deel van de angst komt voort uit de angst voor dominantie: gaat de techniek uiteindelijk de mens vervangen? Zou het ook zo kunnen zijn dat er twee parallelle werelden ontstaan. Een technische wereld waarin allerlei technische vraagstukken door de techniek zelf veel beter en efficiënter kunnen worden behandeld; naast een mensenwereld die zich voor haar creatieve deel niets gelegen laat liggen aan de technische wereld en “haar eigen ding doet”.
– Wim Kok

“Men vond 60 jaar geleden de computer ook eng, dat zou de wereld overnemen. (In zekere zin is dat wel gebeurd, maar niet zoals we ons voorstelden)” – Jan van Zijp

“De mensheid verdomt letterlijk, AI zal dat proces versnellen. Geen reden om dat eng te vinden.” – Rob van der Woerdt

“In de handen van de mensheid doodeng!!” – Linda Smidt

Hoe denk jij over kunstmatige intelligentie? Heb je een filmtip of leestip? Of wil je reageren? Stuur een mail naar [email protected]. Dank alvast!

Meer inspiratie in Amsterdam? Binnenkort op de agenda:

Lijst van evenementen

  • Koen Haegens onderzoekt in dit HUMA-café aan de hand van grote denkers hoe we tijd vermorsen kunnen en hoe een andere, intensere omgang mogelijk is met de beperkte tijd die ons gegeven is.

    Locatie: Perdu, Amsterdam
  • We maken onze plannen voor 2024 bekend. Bovendien hebben we uw goedkeuring nodig voor een aantal zaken. Laat uw stem horen op 21 april 2024, meld u aan. Heel graag tot dan.

    Locatie: Perdu, Amsterdam
  • Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus. Lees meer.

    Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
  • Deelnemers ontmoeten elkaar en gaan in gesprek, wisselen ervaringen uit en onderzoeken elkaars meningen. Van daaruit kan er van alles ontstaan: samen eten, wandelen, naar de film, naar toneel, wat dan ook.

Blijf op de hoogte van nieuws uit de regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.