Napraat dialoogwandeling over wat het betekent om mens te zijn in relatie tot de natuur: “Ik vind het mooi dat er soms zomaar ineens chaos is.”
Het nieuwe seizoen van Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland werd zondag 18 september afgetrapt in de buitenlucht: een wandeldialoog in en rondom Park Frankendael, begeleid door humanistisch geestelijk verzorger Beate Giebner en filosoof Nanda van Bodegraven. We gingen met elkaar in dialoog over wat de natuur voor ons betekent, wat het betekent om (samen!) mens te zijn in relatie tot de natuur.
Door de regenbuien was de opkomst wat minder groot dan verwacht, met een kleine groep gingen we op pad. De wandeling voerde langs enkele speciale banken in Amsterdamse stadsnatuur, die onderdeel zijn van de Spinozafietsroute. We reflecteerden op de verbinding met de natuur en wat deze voor ons betekent, aan de hand van de omgeving en podcasts bij de stadsbanken waarin wetenschappers zoals Robert Dijkgraaf, filosofen en Amsterdammers aan het woord komen over mens en natuur.
Hieronder lees je wat mooie uitspraken van de deelnemers. Een samenvatting uit de losse pols!
- “Er gebeurt van alles in de natuur zonder dat wij het weten. Planten en dieren leven hun leven los van ons. Er gebeurt van alles onder de grond, planten wisselen allerlei signalen uit. Bomen zijn veel ouder dan wij. Ze zijn getuige geweest van heel andere tijden. Ze laten ons onze tijdelijkheid en vergankelijkheid voelen.”
- “Ik vind het mooi dat er soms zomaar ineens chaos is. Een bos riet die geheel zijn eigen gang gaat. Los van de controle van de beheerders van het park. Dan komt de ongelooflijke kracht van de natuur even naar boven.”
- “Mij valt deze stengel riet op, die is heel anders dan het gras waar hij op ligt, veel langer en rechter. Het is een soort tegendraadsheid die ik mooi vind.”
- “De grootse en indrukwekkende verscheidenheid van deze bomen fascineert me.”
- “De beweging, het deinen wat ik overal zie, maakt me rustig.”
- “Ik heb wat met deze bank. Ik heb hier vaak gezeten. Ik zag er soms ijsvogels. Maar ook een keer een rat – dat vond ik moeilijk!”
Beate Giebner
Beate Giebner is humanistisch geestelijk verzorger, ofwel professioneel zingever. Ze is aangesloten bij het Centrum voor Levensvragen in Amsterdam en Diemen. Geestelijk verzorgers luisteren en stellen de goede vragen, zodat je meer inzicht krijgt in wat jou bezighoudt en wat wezenlijk voor je is. “Door mijn lange ervaring als humanistisch geestelijk verzorger in een academisch ziekenhuis weet ik maar al te goed hoe kwetsbaar wij mensen zijn – en hoe krachtig tegelijk ook.”
Nanda van Bodegraven
Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur- (wetenschap) liefhebber. De mens als denkend dier vormt het hart van haar belangstelling. Ze is tevens oprichter van het project Vrijheid van Amsterdam waarvanuit onder andere de Spinozafietsroute en de filosofentegelroute werd uitgezet. Het Humanistisch Verbond hielp hieraan mee met financiën en meedenken. Begin 2022 verscheen haar boek Het gedachtendier. Hoe we werden wie we zijn.
Lijst van evenementen
-
In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.
Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen -
Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.
Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.