Direct naar de inhoud

Mijn kijk op zingeving – Stefan Hermsen

Type content: Nieuws Categorieën: Goed leven Gepubliceerd op:

Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland wil een grotere stem voor humanisme in de stad. Daarom vragen we leden en geïnteresseerden om in de nieuwe rubriek ‘Mijn kijk op’ vanuit hun invalshoek te vertellen wat vrijheid, verbinding of zingeving voor hen betekent. Deze keer is het woord aan lid en bestuurslid / penningmeester Stefan Hermsen, een overpeinzing over zingeving.

“Het is weer tijd om op te staan .. maar ik heb geen zin” zijn de eerste regels van een lekker lamlendig slepend gezongen nummer uit 1965 van de onbekend gebleven popgroep “Het”. Komisch bedoeld maar stelt daar een fundamentele vraag. Waarom zou je opstaan? Ik vraag het me niet élke ochtend hardop zingend af. Maar toch. Is de zin besloten in mijn kleine particuliere geneugtes of sta ik op omwille van de zin van het bestaan. Nu ik er toch ben moet ik er maar het beste van maken. Liever denk ik dan “nu wij er toch zijn moeten we er maar het beste van maken”. Die laatste zin hoorde ik ooit uitgeroepen vanuit een groepje toeristen die, uit de touringcar gejaagd, op een treurige parkeerplaats bij een treurige bezienswaardigheid stonden. We zijn er nu eenmaal met z’n allen, op een ronde aarde zonder een hoekje om te schuilen. We moeten er met elkaar het beste van maken. Ik heb er daarom enkele jaren geleden voor gekozen om in het onderwijs te gaan werken. In het grote niets heeft het leven ‘an sich’ geen zin. Maar samen kunnen we er iets moois van maken. Voor mij begint dat met onderwijs. Mensen handvaten geven, helpen de waarde van “met elkaar” te zien. Ik vind het lastig om daarbij niet “mijn zin” te onderwijzen. Want wat weet ik nou. Ik ben hier ook maar: met m’n blote voeten op het kouwe zeil.

Elke dag zie ik de cartoon van Gummbah die ik op het bureaublad van m’n laptop heb geprikt. Het leven verbeeld als naakt mannetje met niets dan een koffertje ‘vrij wil’. Dat leven schiet door niets, uitgespuugd door geboorte in de anus van dood. Dat ik die cartoon elke dag zie zegt ook dat ik elke dag mijn laptop openklap. Heeft dat zin? Stond ik dáár voor op? Dat liedje en die cartoon verbeelden voor mij de worsteling van de zingeving: “nu wij er toch zijn moeten we er maar het beste van maken”.

Wat is jouw kijk op vrijheid, verbinding of zingeving?

Vrijheid, verbinding en zingeving. Wat is je eerste associatie bij een van deze drie? Wat betekent het voor jou? Als je een ik-je wilt schrijven van (max) 125 woorden, of een wat langere overpeinzing zoals hierboven, we houden ons aanbevolen. Stuur het naar [email protected].

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.