Direct naar de inhoud

Humanisticus Patrick van Wageningen: “Dit volle leven is voor mij geworteld in een gerichtheid op het Goede.”

Type content: Nieuws Categorieën: Goed leven Gepubliceerd op:

Voor Patrick van Wageningen is dit volle leven geworteld in een gerichtheid op het Goede, wat alles omvat dat zin- en waardevol is. Hij neemt ons mee in zijn praktijk om ons te laten nadenken over de vraag: wat kan streven naar het Goede betekenen? Hoe zorg je ervoor dat je met aandacht en liefde de ontwikkeling naar het Goede de ander kan bijstaan? Hoe omarm je weerstand? Een waardevolle overdenking en een uitnodiging tot zelfreflectie om in te duiken, en over in gesprek te gaan met jezelf en met anderen deze zomer.

Op dit moment begeleid ik een project waarin jonge mannen die van het pad zijn geraakt de kans willen grijpen om weer iets van hun leven te maken. Ex-gedetineerden, mensen die begeleid wonen, depressief zijn of schulden hebben krijgen doormiddel van sport en coaching ruimte om weer een krachtig en zinvol leven te leiden.

Dat is voor mij bij uitstek een nastrevenswaardig en humanistisch ideaal. Ik geloof in de (veer)kracht van de mens en probeer anderen te helpen om hun eigen leven vol te leren leven. Dit volle leven is voor mij geworteld in een gerichtheid op het Goede. Dat Goede omvat alles dat zin- en waardevol is. Ik gebruik mijn praktijk als voorbeeld om je te laten nadenken over wat streven naar het Goede kan betekenen.

Het streven naar het Goede is in de context met deze mannen niet zo makkelijk. Allereerst roept het de vraag op hoe je liefde en aandacht op kan brengen voor mensen bij wie het leven constant ‘mislukt’. Als alles goed gaat is het makkelijk om te blijven juichen en positief te zijn. Maar als de ander tegenspartelt, niet gemotiveerd is of het simpelweg niet gedaan krijgt, wat is daarop dan je antwoord? Hoe zorg je ervoor dat je met aandacht en liefde de ontwikkeling naar het Goede kan bijstaan bij de ander? De omgang met het niet-lukken van het leven brengt ons in verbinding met traagheid, weerstand en moeite. Het willen realiseren van iets dat zin- en waardevol is, is daarmee altijd een confronterende uitdaging. Zoals ze dat in de sportwereld enigzins plat maar pakkend duiden: no pain, no gain.

Hierbij kan het helpen om je te richten op bronnen of verbeeldingen van het Goede die jou in staat stellen om weerstand te omarmen en te kunnen integreren. Voor mij zijn dit het gevoel van liefde voor mijn medewezens, menselijk en niet menselijk. Ik verlang ernaar om hen krachtig en gezond in het leven te zien staan, wat dat ook precies betekent in hun context. Of ik kijk naar wat anderen zelf na willen streven. Bijvoorbeeld autonomie, als aspect van het Goede, wat in het leven van één van die mannen betekent leren op tijd uit bed te komen en controle te nemen over zijn leven.

De vraag is dus wat de waarden zijn die je probeert na te streven en wat die in jouw concrete context betekenen.

De vraag is dus wat de waarden zijn die je probeert na te streven en wat die in jouw concrete context betekenen. Het Goede is dagelijks te herkennen en hoeft daarom niet per se gevonden te worden in literaire verbeeldingen, levensbeschouwelijke figuren of filosofische gedachtes.

Als voorbeeld nodig ik je uit om stil te staan bij je eigen ademhaling. Het bewust gebruiken van de ademhaling kan je tot rust brengen of juist ruimte bieden om in de moeite en weerstand te verblijven. De ademhaling biedt namelijk de mogelijkheid om meer moeilijke sensaties in je bewustzijn toe te staan. Zo helpt het je de gerichtheid op het Goede te behouden en niet weg te lopen van ongemak. Elke inademing kan je gebruiken om meer ruimte te scheppen in gevoelens, gedachtes of het lichaam.

Elke inademing kan je gebruiken om meer ruimte te scheppen in gevoelens, gedachtes of het lichaam.

Tevens helpt de ademhaling je te focussen en in deze context helpt het mij om me te blijven verbinden met liefde, medemenselijkheid en het helpen realiseren van ontwikkeling, bloei en zelfredzaamheid. Je aandacht is je gebed aan het Goede. Dit Goede is volgens mij een levensgevende en zinvolle dimensie die constant om ons heen te herkennen is. Op elke uitademing kan je dan ook loslaten en ontspannen en weten dat waar je je op richt, iets is dat groter is dan jijzelf.

We hebben elk in onze eigen context de vraag te stellen wat het betekent om het Goede na te streven. In mijn context betekent dat nu het nastreven van autonomie en verbinding met deze mannen. Daarbij wil ik de weerstand een plek geven die dienstbaar is aan dat streven. Mijn uitnodiging aan jou is dan ook om je af te vragen wat het Goede is dat je probeert na te streven in jouw situatie en op welke wijze je de onvermijdelijke weerstand daarbij een plaats kan geven.

Patrick van Wageningen

Patrick van Wageningen is Humanisticus en zelfstandig ondernemer met zijn bedrijf Bronkracht. Hij houdt zich bezig met Zingeving+ en Humanistische Mystiek. Hij streeft ernaar bij te dragen aan het ontwikkelen van het hoogste menselijk potentieel. Zijn focus ligt hierbij op persoonlijk leiderschap en bewustzijnsontwikkeling. Hij geeft hierover cursussen en trainingen, onder andere voor het Humanistisch verbond, de Harde Leerschool en de Vrije Hogeschool. Kijk voor meer informatie op zijn website bronkracht.com

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.