Direct naar de inhoud

Kennismaken met humanisme – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Huis de Pinto, Amsterdam

Adres:

Sint Antoniebreestraat 69

Contact

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus.

Kennismaken met humanisme beeld

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datum en prijzen

Aanmelden

Heb je een vraag over de cursus? Neem contact op.

Docent: Prosper de Roos

Prosper is filosoof en mediamaker. Hij doceert, schrijft, organiseert filosofische wandelingen en maakt documentaires. Hij is geïnteresseerd in de interactie tussen de mens, zijn omgeving en de verhalen die wij vertellen. Deze staan niet op zichzelf maar beïnvloeden hoe wij onszelf, de ander en de wereld tegemoet treden. “De mens is geen eiland. We delen een wereld: met elkaar, de natuur en andere diersoorten.”

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.