Direct naar de inhoud

HUMA-café met Renate Schepen: Mexicaanse filosofie en Sor Juana Inés de la Cruz  – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Vrije Academie, Amsterdam

Adres:

Herengracht 368

Contact

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Wat weten we van Latijns-Amerikaanse filosofie? In de 16de en 17deeeuw beïnvloedde de Spaanse kolonisatie niet alleen het leven op het Latijns-Amerikaanse continent, maar was deze invloed ook omgekeerd. In deze lezing geeft Renate Schepen een korte introductie over Latijns-Amerikaanse filosofie en focus op het werk van de Mexicaanse filosoof Sor Juana Inés de la Cruz (1648 -1695), die zichzelf omschreef als ‘de ergste non uit de geschiedenis’.

Al jong koos ze voor het klooster en kon daar als vrouw haar intellectuele passie een plaats geven, maar haar kritische blik op de eucharistie leidde tot verdeeldheid. Haar hele leven zette ze zich in voor stemmen die niet gehoord werden (zoals van tot slaaf gemaakte mensen, vrouwen en de oorspronkelijke Mexicaanse bevolking). Haar besef van een beperkte blik door onze lichamelijke gesitueerdheid en haar feministische teksten zijn nu nog steeds relevant.

Denk mee, ga mee in gesprek.

Tickets

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting. Gebruik bij je aanmelding de kortingscode HUMA om de korting te activeren.

Waar gaat de lezing over? Intercultureel filosoof Renate Schepen vertelt.

Programma

14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

Tickets

€ 12 (standaard)*
€ 5 (leden Humanistisch Verbond)*
* inclusief 3 drankjes

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting. Gebruik bij je aanmelding de kortingscode HUMA om de korting te activeren. Je kortingsticket is geldig als je lid bent van het Humanistisch Verbond.

Renate Schepen is onafhankelijk filosoof. Haar werk richt zich op interculturele filosofie en dialoog. Ze schreef meerdere boeken en onderzoekt daarin hoe we met elkaar in gesprek kunnen blijven en recht kunnen doen aan verschillende bronnen van kennis. Ze geeft masterclasses en presentaties in theaters en op festivals (o.a. Lowlands, Nacht van de Filosofie). Renate promoveerde aan de Universiteit van Wenen (with honours) en studeerde daarvoor in Amsterdam, Accra en Montevideo.

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in De Vrije Academie, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij de Vrije Academie, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.

Blijf op de hoogte

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dan ontvang je elke maand inspiratie en nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.