Direct naar de inhoud

HUMA-café met Marthe Kerkwijk: is straf rechtvaardig? – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Vrije Academie, Amsterdam

Contact

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Ons strafklimaat is flink verhard. Waarom straffen we? Is straf rechtvaardig? Het betoog van rechtsfilosoof en jurist Clara Wichmann (1885-1922) houdt ons een spiegel voor.

Clara Wichmann kennen we vooral als een belangrijke voorvechtster van het vrouwenkiesrecht in Nederland, maar de filosofische vraag of straf rechtvaardig is hield de rechtsfilosoof en jurist misschien wel het meest bezig.

Ze promoveerde op de geschiedenis van het strafbegrip en richtte een actiegroep op die streefde naar de opheffing van het strafbeginsel. Ze schreef essays om haar standpunt dat straf per definitie onrechtvaardig is te onderbouwen en gaf tot haar dood lezingen over dit onderwerp. Het idee dat misdaad straf verdient is volgens haar diep geworteld in onze aard, wat het moeilijk maakt om eraan te twijfelen. Toch pleit ze ervoor om precies dat te doen.

Marthe Kerkwijk: “Wichmann schreef honderd jaar geleden. Vandaag de dag is ons strafklimaat flink verhard. Tijd om Wichmanns twijfel aan ons recht tot straffen weer in herinnering te brengen. Haar uitdagende betoog houdt ons een spiegel voor.”

Denk mee, ga mee in gesprek!

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de Internationale School voor Wijsbegeerte, waar Clara Wichmann honderd jaar eerder dezelfde functie vervulde. Net als Wichmann is zij gespecialiseerd in sociale filosofie. Ze verzorgde een inleiding bij en hertaling van essays van Wichmann in het boek Het recht tot straffen hebben we niet. Essays over misdaad en vergelding (ISVW Uitgevers, 2023).

Programma

14:30 – 15:00 inloop
15:00 – 17:00 lezing met pauze
17:00 – 18:00 napraten en borrel

ATTENTIE Gebruik bij je aanmelding de kortingscode HUMA om de ledenkorting te activeren. Je kortingsticket is geldig als je lid bent van het Humanistisch Verbond.

Over HUMA-café

Elke derde zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er een HUMA-café in Perdu, Amsterdam. Iedere keer nodigen we een of meerdere mensen uit te komen spreken over levenskunst, filosofie en actuele maatschappelijke vraagstukken. Kom ook!

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.