Direct naar de inhoud

HUMA-café met Lisa Doeland: Apocalypsofie – leven in tijden van uitsterving

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Perdu, Amsterdam

Adres:

Kloveniersburgwal 86

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Op zondag 17 maart vertelt Lisa Doeland over Acopalypsofie.

Lisa Doeland vertelt waar ze het over gaat hebben in het HUMA-café.

Filosoferen is leren om te sterven, stelden onder andere Socrates en Michel Montaigne. In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven?

Filosoof Lisa Doeland fileert in dit HUMA-café genadeloos de onderliggende veronderstellingen achter ‘groene groei’ en nodigt ons uit om anders te gaan denken over het einde van de wereld zoals we die kennen. Daarna gaan we met Lisa Doeland en met elkaar in gesprek.

Spreker: Lisa Doeland

Lisa Doeland (1982) is filosoof. Aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam doceert ze over thema’s zoals de klimaatcrisis, ecologie, groene ideologie en de apocalyps. Ze doet promotieonderzoek naar afval en schrijft essays voor De Groene Amsterdammer. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze ‘Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien.’ Onlangs verscheen ‘Apocalypsofie. Over recycling, groene groei en andere gevaarlijke fantasieën’ (2023).

Ben je erbij op 17 maart?

Koop je ticket(s)

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting.

Ook op de agenda in Amsterdam

Lijst van evenementen

 • Hoe kijk je naar de dood? Op deze verdiepingsavonden ga je je eigen vorm vinden hoe om te gaan met het laatste stuk van je eigen leven, of dat van een ander. Lees meer.

  Locatie: Huis De Pinto, Amsterdam
 • Hoe kun je je toch met je medemens verbinden, ook al heb je een andere mening? Het beoefenen van de dialoog kan hierbij helpen.

  Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
 • Deelnemers ontmoeten elkaar en gaan in gesprek, wisselen ervaringen uit en onderzoeken elkaars meningen. Van daaruit kan er van alles ontstaan: samen eten, wandelen, naar de film, naar toneel, wat dan ook.

 • Lisa Doeland fileert genadeloos de onderliggende veronderstellingen achter ‘groene groei’ en nodigt ons uit om anders te gaan denken over het einde van de wereld zoals we die kennen. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven?

  Locatie: Perdu, Amsterdam
 • Wat vind jij belangrijk? Welke waarden horen daarbij? Laat je inspireren door het humanisme. Doe de cursus. Lees meer.

  Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
 • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op zondag 24 maart vieren we de komst van de lente in Tolhuistuin, Amsterdam.

  Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam

Meld je aan voor nieuws van regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.