Direct naar de inhoud

HUMA-café met Beate Roessler over autonomie. Hoe leef ik een vervuld leven? – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Perdu, Amsterdam

Adres:

Kloveniersburgwal 86

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Deze keer gaat Beate Roessler het met ons hebben over autonomie. Een autonoom leven leiden, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe kunnen we onze autonomie bewaren binnen de huidige politieke veranderingen in Nederland? Is het leven dat we leiden werkelijk het leven dat we wíllen leiden?

We gaan er in liberaal-democratische samenlevingen van uit dat we ons leven min of meer zelf kunnen bepalen – samen met anderen. Autonomie is altijd relationeel en staat ook vaak in spanning met de condities waaronder we leven: sociale, werk-gerelateerde, politieke, economische.

Beate Roessler wil het in het HUMA café over die spanningen hebben, naar mogelijkheden en dilemma’s kijken, en ook vragen of de politieke veranderingen die we op dit moment in Nederland meemaken gevolgen heeft of moet hebben voor onze persoonlijke autonomie. Is het leven dat we leiden werkelijk het leven dat we zelf wíllen leiden?

Koop je ticket(s)

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting.

Spreker: Beate Roessler

Beate Roessler is hoogleraar Wijsbegeerte, in het bijzonder ethiek en haar geschiedenis, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde breed over ethische, sociale en politieke onderwerpen. Haar meest recente boek is ‘Autonomie, een essay over het vervulde leven.’

De spanning tussen hoe we graag willen leven en de wirwar van het leven waar we in vast lijken te zitten, zoek ik graag op.
Beate Roessler
Ook op de agenda in Amsterdam

Lijst van evenementen

 • Op vrijdag 31 mei loopt het Humanistisch Verbond mee met de Klimaatmars op de Zuidas in Amsterdam! Sluit je je bij ons aan?

 • Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus. Lees meer.

  Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam
 • Deze keer gaat Beate Roessler het met ons hebben over autonomie. Een autonoom leven leiden, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe kunnen we onze autonomie bewaren binnen de huidige politieke veranderingen in Nederland? Is het leven dat we leiden werkelijk het leven dat we wíllen leiden?

  Locatie: Perdu, Amsterdam
 • Hoe kijk je naar de dood? Op deze verdiepingsavonden ga je je eigen vorm vinden hoe om te gaan met het laatste stuk van je eigen leven, of dat van een ander. Lees meer.

  Locatie: Huis De Pinto, Amsterdam
 • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni nemen Floor van Leeuwen en haar swarm team ons mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Betreedt met ons de zomer in dit ritueel op de avond van Wereldhumanismedag, in Tolhuistuin.

  Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
 • Wandel met gratis audiotours in de voetsporen van Descartes, Spinoza, Locke, Hobbes en andere filosofen. Ontdek hun idealen aan de hand van 10 stoeptegels langs de route in hartje Amsterdam. Lees meer.

	

Meld je aan voor nieuws van regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.