Direct naar de inhoud

HUMA-café met Beate Roessler over autonomie. Hoe leef ik een vervuld leven? – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Perdu, Amsterdam

Adres:

Kloveniersburgwal 86

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Bij HUMA-café in Perdu, Amsterdam vertelt iemand eens per maand over levenskunst, filosofie of actuele maatschappelijke vraagstukken. Deze keer gaat Beate Roessler het met ons hebben over autonomie. Een autonoom leven leiden, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe kunnen we onze autonomie bewaren binnen de huidige politieke veranderingen in Nederland? Is het leven dat we leiden werkelijk het leven dat we wíllen leiden?

We gaan er in liberaal-democratische samenlevingen van uit dat we ons leven min of meer zelf kunnen bepalen – samen met anderen. Autonomie is altijd relationeel en staat ook vaak in spanning met de condities waaronder we leven: sociale, werk-gerelateerde, politieke, economische.

Beate Roessler wil het in het HUMA café over die spanningen hebben, naar mogelijkheden en dilemma’s kijken, en ook vragen of de politieke veranderingen die we op dit moment in Nederland meemaken gevolgen heeft of moet hebben voor onze persoonlijke autonomie. Is het leven dat we leiden werkelijk het leven dat we zelf wíllen leiden?

Koop je ticket(s)

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting.

Spreker: Beate Roessler

Beate Roessler is hoogleraar Wijsbegeerte, in het bijzonder ethiek en haar geschiedenis, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde breed over ethische, sociale en politieke onderwerpen. Haar meest recente boek is ‘Autonomie, een essay over het vervulde leven.’

De spanning tussen hoe we graag willen leven en de wirwar van het leven waar we in vast lijken te zitten, zoek ik graag op.
Beate Roessler
Ook op de agenda in Amsterdam

Lijst van evenementen

 • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni nemen Floor van Leeuwen en haar swarm team ons mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Betreedt met ons de zomer in dit ritueel op de avond van Wereldhumanismedag, in Tolhuistuin.

  Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
 • Tentoonstelling Tegenpolen

  In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

  Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
 • We worden dagelijks overspoeld door de verschrikkelijke berichten uit Israël en Palestina en elders in de wereld. Hoe voer je een goed gesprek hierover? Kom naar deze avond in Amsterdam om dat voor jezelf en met elkaar te onderzoeken.

 • Waarom liggen in Amsterdam de filosofen op straat? En wat heeft dat te maken met de grotere pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam in de 17e eeuw? Ontdek via de filosofietegelroute hoe de relatieve vrijheid van Amsterdam een belangrijke rol speelde voor grote filosofen zoals Descartes, Hobbes en Spinoza. De gids is Guus Bakker.

  Locatie: Startpunt: De Brakke Grond, Amsterdam
 • Waarom liggen in Amsterdam de filosofen op straat? En wat heeft dat te maken met de grotere pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam in de 17e eeuw? Ontdek via de filosofietegelroute hoe de relatieve vrijheid van Amsterdam een belangrijke rol speelde voor grote filosofen zoals Descartes, Hobbes en Spinoza. De gids is Vincent van Wijk.

  Locatie: Startpunt: De Brakke Grond, Amsterdam
 • Van ego naar eco. Waar staan wij als mens binnen de huidige klimaatnoodtoestand?

  Locatie: Internationale School voor Wijsbegeerte, Leusden
	

Meld je aan voor nieuws van regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.