Direct naar de inhoud

HUMA-café met René ten Bos: waarom wij allemaal parasieten zijn – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Vrije Academie, Amsterdam

Adres:

Herengracht 368

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Van microscopische wezens tot de stadsrat, van metselaars tot managers: volgens de Franse filosoof Michel Serres zijn we allemaal parasieten. ‘Het zou helpen als we dat meer inzien’, zegt René ten Bos, die het werk Le Parasite vertaalde. (Trouw, 30 oktober 2023). René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit, en voormalig Denker des Vaderlands.

Tickets

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting. Gebruik bij je aanmelding de kortingscode HUMA om de korting te activeren.

René ten Bos vertaalde onlangs het boek Le Parasite van de Franse filosoof Michel Serres. Tijdens zijn lezing gaat hij in op wat hij, in navolging van Serres, ‘parasitair denken’ noemt, een denken dat naast het gewone denken durft te gaan staan, niet een denken over wie we zijn, maar een denken over de relaties waarin we zijn opgenomen. Dat de parasiet meer betekenissen heeft dan louter negatieve zal tijdens de lezing steeds duidelijker worden. Bovendien zal hij laten zien dat (ook het hedendaagse) leven door en door parasitair is: veel nemen en weinig teruggeven. Is dat erg?

Denk mee, ga mee in gesprek

Tickets

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen korting. Gebruik bij je aanmelding de kortingscode HUMA om de korting te activeren.

Spreker: René ten Bos

René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is ook vader van twee kinderen, echtgenoot van een lieve dame, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar, schrijver van veel te veel boeken en stamcaféganger. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap.