Direct naar de inhoud

Verdiepingsavonden: Goed leven, goede dood – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

tot

Locatie:

Huis De Pinto, Amsterdam

Adres:

Sint Antoniebreestraat 69

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Hoe kijk je naar de dood? Die van jezelf en de ander. Welke emoties komen er bij je naar boven? Hoe verhoud je je tot jouw sterfelijkheid? En hoe vertaalt zich dit naar het gesprek met de ander, ook als die ander dat gesprek aangaan lastig vindt? Praten over de dood helpt bij het nadenken over wat je, vanuit dit perspectief, een goed leven vindt. Bij een goed leven hoort een goede dood.

Beeld verdiepingsdag Goed leven goede dood

Wat is voor jou een goede dood? En wat betekent een goed leven voor jou? Op deze verdiepingsavonden ga je op zoek naar jouw omgang met de dood. En door de dood in de ogen te kijken krijg je ook scherper waar je blij van wordt. Waar je het allemaal voor doet. Je onderzoekt de gevoelens die de dood ongemakkelijk maken. En je oefent hoe je het gesprek over de dood aan kan gaan.

Je leert jezelf kennen als het gaat om vragen met betrekking tot de dood, hoe je erin staat, en wat je wel en niet wilt. En hoe je het gesprek met een ander hierover voert. We gebruiken de inzichten van verschillende filosofen maar de belangrijkste bron van wijsheid zijn de andere deelnemers en jijzelf.

Datums en prijs

Aanmelden

Fotograaf: Anna Van Kooij 

Docent/gespreksleider: Saskia Markx-Dassel

Saskia Markx-Dassel studeerde Culturele Studies aan de UvA en werkte 17 jaar bij het Humanistisch Verbond. Daarna wilde ze zich verder verdiepen in levensverhalen van mensen en hun verlangen naar zin en betekenis. Ze studeerde af via de UvH en de VU, om geestelijk verzorger te worden. “Het mooiste vak van de wereld. Iedereen is kwetsbaar en op verschillende momenten in het leven stokt het levensverhaal wel eens. Omdat het leven zo mooi is, of zo moeilijk… Goede momenten om eens diep in gesprek te gaan over de essenties van leven en dood. En dat gesprek daar draait het om!”

Programma

1e deel: hoe kijk je naar de dood?

Welke overtuigingen en emoties spelen hierin een rol? We gebruiken de ideeën van René Gude, Christa Anbeek en Irvin Yalom als springplank om meer inzicht te krijgen.

2e deel: hoe je het gesprek voert

Wat vind jij belangrijk om te bespreken met betrekking tot je eigen dood of die van een geliefde? Hoe ga je dit gesprek aan? Hoe krijg je helderheid over jouw of diens wensen? Wat zijn belangrijke vaardigheden als je een gesprek aangaat waarin je praktische helderheid wil krijgen en tegelijk om moet gaan met je eigen emoties en die van een ander?

Bieden deze verdiepingsavonden wat ik zoek?

Op de verdiepingsavonden ga je op zoek naar jouw omgang met de dood, op wat een goede dood en een goed leven voor jou betekent. En hoe je het gesprek hierover kunt aangaan met een ander.

Enkele reacties van deelnemers uit eerdere edities:

Het stervensproces en euthanasie zijn geen onderdeel van het programma. Ze komen wellicht ter sprake maar voor echte begeleiding of discussie is geen ruimte. Mocht je daar behoefte aan hebben, dan verwijzen we je graag door:

Ben je op zoek naar stervensbegeleiding of professionele begeleiding en steun tijdens je ziekte? 

Dan zou je in gesprek kunnen gaan met een geestelijk verzorger. Dat kan gewoon bij je thuis. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd. Een geestelijk verzorger richt zich op iedereen die in moeilijke of belastende situaties terecht is gekomen. Dood, ziekte of beperking, relatievorming en overgangsmomenten, verlies of trauma. Afhankelijk van je situatie worden de kosten (deels) vergoed.

Kijk hier voor meer informatie:

Kijk voor voorlichting en informatie over euthanasie op nvve.nlBij NVVE kun je terecht met vragen over euthanasie, wetgeving en wilsverklaringen. Ook is er een steunpunt voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Van een goed gesprek tot intensieve persoonlijke ondersteuning.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op.

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.