Direct naar de inhoud

De herfst: vier en verwonder – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Tolhuistuin, Amsterdam

Adres:

IJpromenade 2

Contact

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

In onze serie Seizoensvieringen staan we stil bij de verandering van seizoenen. Hoe kunnen we meer bewust de natuurwisselingen ervaren en op welke manier kun je je verbinden met het nieuwe seizoen?

In de zomer bereikt de natuur haar hoogtepunt, maar dan kondigt de onvermijdelijke herfst zich aan. Het moment in de cyclus waarop we afscheid nemen van de bloei. De bomen kleuren oranje, rood en bruin in voorbereiding op de bladerval. Deze gevallen bladeren worden als “rommel” van de straten geveegd. Maar in de natuur bestaat geen afval; het vormt juist de basis voor nieuwe groei.

Biotechkunstenaar Jalila Essaïdi maakt textiel van koeienpoep: “De natuur heeft de mooiste materialen met de beste eigenschappen.”

Ook voor Jalila Essaïdi (1980) kunstenaar, visionair, onderzoeker en ondernemer, is natuurlijk afval een waardevolle grondstof. Ze is gespecialiseerd in biotechnologie en bio-kunst. Ze laat zich voortdurend inspireren door de natuur en onderzoekt met haar projecten complexe maatschappelijke, ethische en culturele vraagstukken.

Ze won met haar projecten verschillende prijzen. Een van haar bekende projecten is Mestic®, waarin ze overtollige koeienmest transformeert tot textiel. Ze zet zo een aanzienlijk milieuprobleem om in nieuwe kansen. Jalila Essaïdi neemt ons mee in haar perspectief op de natuur en de persoonlijke drijfveren achter haar creaties.

Stilstaan bij het seizoen

Na de pauze kijken we met de blik van Jalila Essaïdi naar de natuur en zien we hoe teruggang en verval in de natuur nieuwe kansen biedt. Met onze zintuigen onderzoeken we de ons omringende omgeving. Wat brengt deze blik ons?

Jalila-Essaidi-photo-credit-by-Cleo-Goossens
Biotechkunstenaar Jalila Essaïdi© Cleo Goossens

Jalila Essaïdi is gespecialiseerd in biotechnologie en bio-kunst. Ze is CEO van Inspidere B.V, een biotechbedrijf gevestigd in Eindhoven. Daarnaast is ze de oprichter en directeur van BioArt Laboratories, een internationaal platform dat grensverleggende innovaties stimuleert op het raakvlak van wetenschap, natuur, technologie en creativiteit. Essaïdi gelooft dat wetenschappers en kunstenaars één belangrijke eigenschap gemeen hebben: nieuwsgierigheid. Ze stelt zichzelf voortdurend de vragen: “Wat kan er gebeuren?” en “Wat kan er ontstaan?”

Het Humanistisch Verbond en de natuur

Deze nieuwe serie seizoensvieringen maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

Lees hier meer over de seizoensvieringen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.