Direct naar de inhoud

Cursus: Mens zijn in de 21e eeuw – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Huis De Pinto, Amsterdam, Amsterdam

Adres:

Sint Antoniesbreestraat 69

Contact

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

De wereld verandert in een rap tempo. Bijbenen is op zich al een uitdaging. Hoe blijf je je eigen, bewuste keuzes maken? Deze cursus helpt je op weg.

De wereld verandert in een rap tempo. Bijbenen is op zich al een uitdaging. Maar het roept ook de nodige vragen op. Wat betekent het nog om mens te zijn, als Artificiële Intelligentie ons in steeds meer taken lijkt te verslaan? Zijn we nog in staat tot echte verbinding met onze medemens of de natuur, als ons leven zich steeds meer online begint af te spelen? Welke vraag jou ook bezighoudt: samen onderzoeken we hoe jíj hiermee wilt omgaan.

Hoe ziet deze cursus eruit?

In vier avonden verdiep je je in wat het betekent om je leven hier en nu vorm te geven. Je gaat op zoek naar nieuwe perspectieven met behulp van teksten van hedendaagse denkers, reflectie en groepsgesprekken.

1. Verbondenheid: Wat is de waarde en reikwijdte van verbondenheid in de huidige samenleving? Je onderzoekt wat het betekent om tegelijk autonoom te zijn én verbonden met anderen.

2. Mens en aarde: Hoe verhouden we ons als mens tot de aarde en de natuur? Je verkent de benadering die het beste bij jou past: of dit nu technologisch is of eerder filosofisch.

3. Technologie: Welke impact heeft technologie op ons menszijn en onze ideeën daarover? Misschien kan het ook bijdragen tot een goed leven – mits we er goed mee omgaan.

4. Praktische wijsheid: Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen, in plaats van technologie te laten bepalen? Je komt erachter wat jij belangrijk vindt en hoe je jouw afwegingen maakt.

Datums en prijs

Aanmelden

Docent: Jos de Wit

Jos de Wit is historicus en filosoof en werkte 25 jaar als onderzoeker en adviseur in het sociale domein. Sinds 2016 werkt hij als leerkracht Humanistisch Vormingsonderwijs (hvo) op meerdere basisscholen. Daarnaast geeft hij lezingen en cursussen en organiseert filosofische wandelingen voor het Humanistisch Verbond en de Vrije Academie.

Wat anderen zeggen:

De wereld verandert in een rap tempo. Waar sta ik voor? Wat vind ik belangrijk? Hoe wil ik leven? Vragen waar veel mensen mee rondlopen. In deze cursus leer je om met een onbevangen blik te kijken naar actuele thema’s, die ieder mens raken.
– Silvia Benschop

In deze cursus is er volop ruimte om uit te wisselen over de invloed van technologie, de dreiging van de klimaatcrisis. Wat je zelf kunt doen. Wat je behoeften en waarden zijn. Welke keuzes bij je passen. Waar er hoop en inspiratie te vinden is. Aanrader!
– Een deelnemer

Door onbevangen na te denken leer je veel over jezelf en de wereld waarin je leeft. In deze cursus ga je op zoek naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.
– Bas Nabers

Je wordt bewuster van je handelingen, van je eigen waarden, en van je mogelijkheden. Je merkt dat jij zelf regisseur bent over je eigen leven. Zo kun je keuzes maken die beter bij jou passen.
– Niranyana Jayamary

Veelgestelde vragen

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

  • Heb je een andere vraag?