Direct naar de inhoud

Cursus: humanistisch mediteren – Amsterdam (uitverkocht)

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

De Ruimte, Amsterdam

Adres:

Weesperzijde 79a

Contact

Amsterdam-Amstelland
Naar Google Maps

Bestaat er een manier van mediteren waar humanisten zich thuis bij voelen? Jazeker! Eigenlijk is mediteren iets heel gewoons. Rustig zitten en even niets doen, daar komt het in al zijn eenvoud op neer. Je terugtrekken, aandacht hebben voor jezelf, stilte zoeken, leegte toelaten.

Uitverkocht. Was je net te laat?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van regio Amsterdam. Zo blijf je op de hoogte van activiteiten, cursussen en thema’s waarover we met elkaar spreken.


Mediteren kun je praktiseren om tot jezelf te komen. Het is een puur ‘aardse’ oefening om de drukte in ons hoofd te temperen. Want wat is het lastig om stilte en rust in onszelf te vinden. Een kermis is het meestal in ons hoofd!

Wie mediteert probeert zijn gedachten, emoties en belevingen zonder oordeel waar te nemen en – liefst ook weer – los te laten. Je borduurt er niet op door zoals we meestal doen. Met mediteren onttrek je je even aan de drukte in de wereld en het gepieker in jezelf. Zo creëer je een rustpunt en dat kan helpen beter koers te houden in dit lastige leven en verantwoordelijkheden aan te gaan. Mediteren houdt je alert. Een aanrader bij de beoefening van humanistische levenskunst!

De humanistische manier van mediteren van Hans Bomhof is open. Daar voel ik me prettig bij. Je komt bij een stilteplek in jezelf. Je hoeft even niet van alles te denken, te doen, of op te lossen.
Trudy
– Trudy
Deelnemer


Wat kun je verwachten van deze meditatiemiddagen?
Het grootste deel van de meditatiemiddag bestaat uit het (leren) beoefenen van meditatie in een ambiance van stilte en aandacht. Ook lezen we elke middag een tekst over het hoe en waarom van mediteren. Beide zijn aanzet tot gesprek en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Poëzie en een theeceremonie sluiten de middag af.

Datums, tijd, prijzen, locatie

Aanmelden

Hoezo humanistisch mediteren?
Hans Bomhof startte op zijn dertigste met mediteren. Het boeddhistische karakter van veel meditaties sprak hem als humanist vaak minder aan. Daarom ging hij op zoek naar zijn eigen stijl van mediteren. De meditatievorm bleek te voorzien in een behoefte: verstillend, inspirerend maar tegelijk ook aards en met een link naar de humanistische levensbeschouwing. Lees meer op humanistisch-mediteren.nl

Docent/begeleider: Hans Bomhof
Hans Bomhof was jarenlang werkzaam als humanistisch raadsman. Hij woont samen met zijn vrouw afwisselend in Amsterdam en bij Mont Ventoux, Frankrijk. Daar ruilt hij het rumoer van de stad in voor de stilte van de Franse bergen. Hij heeft ruim 30 jaar meditatie-ervaring en heeft verscheidene meditatiegroepen geleid. Dit wordt de vierde cursus voor Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland.


Docent/begeleider: Louise Krijnen
Louise Krijnen woont in Amsterdam en heeft een aantal jaren de meditatiebijeenkomsten bij Hans Bomhof gevolgd.  Zij verdiept zich graag in humanisme en meditatie. Hans heeft haar gevraagd om deze cursus als begeleider samen met hem vorm te geven.

Het geeft je de rust om schoonheid op te merken, in hele kleine dingen. Het was echt een verademing: hier kan ik even landen. Een paar uurtjes niks. Ik vond dat erg ontspannend.
– Maud
Deelnemer

Humanistisch mediteren, waarom zou je?

Lees het interview met deelnemer Maud

Lees het interview met deelnemer Trudy

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is deze cursus, is ervaring nodig?

  De cursus staat open voor mensen met en zonder ervaring in mediteren.

 • Wat levert humanistisch mediteren me op?

  – Meer zelfinzicht
  – Een rustpunt in je leven
  – Verwerken van ervaringen en prikkels
  – Aandachtiger levensstijl
  – Meer mildheid naar jezelf en anderen
  – Meer ruimte voor bestaansvragen
  – Je kan beter omgaan met tegenslagen en tegenstrijdigheden in je leven
  – Je maakt meer bewuste keuzes, meer doelgedreven aandacht
  – Je gaat zorgvuldiger om met je vrije tijd en levensdoelen
  – Je ontwikkelt een goede gewoonte

  Als je het bovenstaande leest lijkt mediteren dé weg om evenwichtig, sterk en onafhankelijk in het leven te staan. Meer zelfkennis, geen slaaf van emoties, opgeruimd van geest. Wat wil een mens nog meer! Zo eenvoudig is het niet. Het leven is complex, wisselvalligheid is troef, teleurstellingen soms groot, ons karakter niet altijd even sterk. Mediteren geeft niet op alle tegenslag en menselijke onrust het verlossende antwoord. Maar je leert wel – met vallen en opstaan – je beter te verhouden tot de soms lastige dynamiek van het menselijk bestaan.
  Lees meer op humanistisch-mediteren.nl

 • Ben ik veel tijd kwijt buiten de cursus om?

  Thuis mediteren is een mooie aanvulling op de cursus.  Al is het maar vijf minuten per dag. Die keuze maak je persoonlijk, je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf. Je hoeft vooraf geen teksten te lezen, het is een ‘doe-cursus’. Wel krijg je per bijeenkomst een tekst die is voorgelezen per mail nagestuurd om thuis nog eens te kunnen lezen, als je dat wilt.

Eigenlijk is mediteren iets heel gewoons. Rustig zitten en even niets doen, daar komt het in al zijn eenvoud op neer. Je terugtrekken, aandacht hebben voor jezelf, stilte zoeken, leegte toelaten.
Hans Bomhof