Direct naar de inhoud

Dialoogwandeling aan de vooravond van de Wereldhumanismedag

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Gepubliceerd op:

Om Wereldhumanismedag te vieren, heeft afdeling Amsterdam de avond ervoor een humanistische wandeldialoog georganiseerd. Een dialoogwandeling met Nanda van Bodegraven en Beate Giebner langs drie Spinozabanken in Amsterdam, om stil te staan bij de waarden en idealen van het humanisme.

Nanda van Bodegraven

Prachtig weer hebben we op dinsdag 21 juni, met een groep van ruim tien mensen gaan we van start. Met de oortjes van onze telefoons ingeplugd slenteren we al luisterend langs de eerste Spinozabank. We stoppen bij een zijweggetje ‘midden in de natuur’. We maken een rondje: alle deelnemers vertellen over wat hen spontaan nu raakt in de natuur als zij hier om zich heen kijken. Prachtig om te horen dat iedereen een andere invalshoek heeft en dat die óók mogelijk en herkenbaar is. Hierdoor kunnen we ons in alle verscheidenheid ook een beetje verbonden voelen. De een toont plantjes met geneeskrachtige werking, een ander is getroffen door een bijzonder verlichte plek, weer een ander door de mensen die verderop dansen op het grasveld.

Terwijl we luisteren naar podcasts, wandelen we verder door het mooie stille en groene Watergraafsmeer. Bij de vierde bank, bij een boom, stoppen we. De vraag luidt hier: ervaren wij de natuur altijd als mooi? Kennen we ook vervreemding of weerstand? Angstige ervaringen zoals bij onweer worden gedeeld, en een vorm van ongemak: wegens de klimaatcrisis is de één geneigd geen water meer weg te gooien, de ander eet geen vlees. Willen of kunnen we de omgang van anderen accepteren met wat zij natuurlijk vinden? Er wordt gedacht aan mensen die geen vaccin in hun lijf willen.

Na het bespreken van enkele punten van verschil lopen we verder langs de uitgestorven Dappermarkt met bomen en afvalresten op straat, af en toe aangenaam geconfronteerd met lindebloesemgeur terwijl we naar de volgende podcast luisteren.

In aansluiting op het beluisterde, stellen we bij het Entrepotdok de vraag of wij ervaringen van verstilling, ontzag, dankbaarheid kennen. We wisselen gedachtes al lopend met z’n tweeën uit en lopen uiteindelijk nog enkele minuten helemaal zwijgend tot de brug naar Artis. Hier sluiten we de avond af. Aangrijpende ervaringen worden verteld zoals over sterrenhemels in mensarme gebieden, het zicht uit een vliegtuig op de door mensen bewerkte grond en de ervaring van gedeelde eenzaamheid.

Het einde van de wandeling nadert. We zijn moe, maar ook opgeladen. Een enkeling verlangt ernaar om ook eens een nachtwandeling samen te doen.

Wandel je mee op 18 september 2022?

Goed nieuws: omdat het animo voor deze wandeling buitenproportioneel was, organiseren we een tweede editie op 18 september 2022, in plaats van ons HUMA-café. Wacht niet te lang met aanmelden als je erbij wilt zijn, want de vorige keer was deze wandeling gauw volgeboekt. Het aantal plekken is zeer beperkt, omdat we ook een wandeldialoog aangaan tijdens de wandeling. 

Wat kunnen mensen verwachten van de wandeldialoog op 18 september? Beate Giebner vertelt.

Beate Giebner

Beate Giebner is humanistisch geestelijk verzorger, ofwel professioneel zingever. Ze is aangesloten bij het Centrum voor Levensvragen in Amsterdam en Diemen. Geestelijk verzorgers luisteren en stellen de goede vragen, zodat je meer inzicht krijgt in wat jou bezighoudt en wat wezenlijk voor je is. “Door mijn lange ervaring als humanistisch geestelijk verzorger in een academisch ziekenhuis weet ik maar al te goed hoe kwetsbaar wij mensen zijn – en hoe krachtig tegelijk ook.”

Nanda van Bodegraven

Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur- (wetenschap) liefhebber. De mens als denkend dier vormt het hart van haar belangstelling. Ze is tevens oprichter van het project Vrijheid van Amsterdam waarvanuit onder andere de Spinozafietsroute en de filosofentegelroute werd uitgezet. Het Humanistisch Verbond hielp hieraan mee met financiën en meedenken. Begin 2022 verscheen haar boek Het gedachtendier. Hoe we werden wie we zijn.

Lijst van evenementen

  • Tentoonstelling Tegenpolen

    In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

    Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
  • Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

    Locatie: Huis de Pinto, Amsterdam

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.