Direct naar de inhoud

Algemene Ledenvergadering Amsterdam Amstelland – verslag in zes tekeningen

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

17 Januari hielden we een gecombineerde ledenvergadering 2020 – 2021. Veertig mensen hadden ingetekend – langzaam stroomde het scherm vol.

Tekening 40 leden op één scherm
Ben Westervoorde 

De financiële stukken voor 2019 en 2020 werden goedgekeurd.

Hier kun je alle goedgekeurde stukken downloaden en bekijken.

De kascommissie, werd voor 2019 en 2020 gevormd door Frans de Geus en reservelid Michiel Menschaar. Zij hebben de stukken gecontroleerd en in orde bevonden.

De nieuwe kascommissie voor 2021 is terplekke samengesteld, Jos Scheepmaker en Eveline de Jong melden zich, Hanneke Jungerius reserve.

Tekening kascommissie Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Ben Westervoorde 

Van drie bestuursleden hebben we afscheid genomen: Irma Bannenberg, Theo Veltman en Nanda Bodegraven. Twee nieuwe mensen zijn benoemd: Gijs Reudink en Karin Molenaar.

Karin Molenaar licht toe dat ze al bijna een jaar deelnemer is aan bestuursvergaderingen en betrokken is bij activiteiten. Na haar introductie wordt ze unaniem gekozen tot bestuurslid. Gijs Reudink, oude belende want al eerder bestuurslid, stelt zich ook voor en ook hij wordt unaniem gekozen tot bestuurslid van Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland.

Tekening Gijs en Karin, bestuur Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland
Ben Westervoorde

Van alle activiteiten was er vooral aandacht voor ‘Vrijheid van Amsterdam’, zie vrijheidvanamsterdam.nl

Guus Bakker licht de twee plannen/projecten die ter uitvoering voorliggen, toe.

Tentoonstelling Amsterdams Historisch Museum over vrijdenkers van Amsterdam.

Het tweede project is een vervolg op de ‘Vrijheid van amsterdam’ tegels. Nanda van Bodegraven licht toe. Spinoza had de stelling dat het onmogelijk is mensen niet als onderdeel van de natuur te zien. Er wordt een fietstocht naar Amsterdamd Zuid Oost uitgezet en langs de route staan gerecyclede plastiek kunstobjecten in de natuur, met medewerking van Artis en wetenschappers als Andrea Meijer en Robbert Dijkgraaf.

De geplande activiteiten in 2020 zijn door corona anders verlopen. De opstelling bij de agenda voor 2021 is eerder een inschatting aan uitgaven bij alle corona onzekerheid. Guus Bakker licht toe hoe geïmproviseerd wordt.

Tekening: De vrijheid van Amsterdam wandelt de stad uit.
Ben Westervoorde

En tot slot sprak Mardjan Seighali, de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond Nederland.

Mardjan Seighali legt kort haar motivatie uit aan om ja te zeggen toen ze gevraagd werd zich kandidaat te stellen als nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond. Het Humanistisch Verbond past helemaal bij haar eigen instelling dat het (kunnen) maken van eigen keuzes als zelfstandig en vrij mens een van de belangrijkste levensvoorwaarde is.

Naar aanleiding van vragen zegt ze: “Bij de grootste uitdagingen hoort de gelijkheid te bewerkstelligen die voorwaarde is voor in vrijheid kunnen beslissen. Het stoppen van de huidige tweedeling en uitsluiting door racisme is idem voorwaarde.”

Wat Mardjan Seighali opviel aan de Nederlandse samenleving was de vanzelfsprekend hier om over politiek te praten zonder gevaar voor eigen veiligheid. Of uitsluiting op grond van sexe en die- door kleur een “andere behandeling’ verdient dan de keuze/voorkeur voor levensovertuiging is maar de vraag. Zo loopt het spoor naar Hannah Arendt denken en oordelen.

En op een vraag over beperking van meningsuiting, antwoordt Mardjan Seighali dat het belangrijk is niet te snel te oordelen en in een tolerante samenleving (te)veel polarisatie te vermijden.

Tekening: Mardjan Seighali spreekt over vrijheid om te denken.
Ben Westervoorde

Voor 2021 hopen we weer van frisse lucht te kunnen genieten en onder de dekens vandaan te zijn gekropen.

Tekening Trappelen onder de dekens, op naar 2021!
Ben Westervoorde

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.