Direct naar de inhoud

6 juni: Europese verkiezingen én referendum over groen in Amsterdam. Ga stemmen!

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Vrijheid Gepubliceerd op:

Europa: wat kies jij?

We staan op een punt in de geschiedenis dat een kantelpunt lijkt te vormen. In heel Europa en zelfs over de hele wereld spelen er grote problemen die vragen om verbinding, saamhorigheid en bovenal een visie die over generaties heen gaat. We roepen daarom iedereen die gelooft dat vrijheid, rechtvaardigheid en saamhorigheid de basis voor een humane samenleving vormen op om te gaan stemmen op 6 juni. Kies voor een vrij en liefdevol Europa. Lees het artikel en de oproep van het Humanistisch Verbond.

Gemeente wil nieuwe regels voor stadsnatuur en groen in Amsterdam: wat kies jij? Lees je in!

Had je het al ontdekt? Amsterdammers krijgen nóg een stempas in de brievenbus, voor een ‘stadsbreed’ referendum. Je kunt op 6 juni in Amsterdam stemmen voor of tegen het nieuwe voorstel van de gemeente over wat wel en niet mag in de Hoofdgroenstructuur. De vraag op het stembiljet luidt: bent u vóór of tegen het voorgenomen besluit over de hoofdgroenstructuur? Dat klinkt niet zo duidelijk. Lees je daarom goed in! Want is het een plan dat groen beschermt, of… juist versteent?

Stem je voor, dan zeg je dat je het eens bent met de plannen van de gemeente. Stem je tegen, dan zeg je dat je het oneens bent met het plan van de gemeente. Veel Amsterdammers hebben nog niet over de gemeenteplannen en de bezwaren gehoord. Hieronder vind je daarom wat handige linkjes.

Voor
Het voorgenomen besluit = wat de gemeente wil.

Tegen

Beide standpunten uitgelicht

Wie mag mee stemmen in het referendum over nieuwe regels voor de Hoofdgroenstructuur in Amsterdam?

Iedereen die officieel in Amsterdam woont en minimaal 18 jaar is mag stemmen voor het referendum. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen is het bij het referendum niet verplicht de Nederlandse nationaliteit te hebben. Ook niet-Nederlanders uit de Europese Unie mogen stemmen. Net als niet-Nederlanders van buiten de EU die minimaal 5 jaar in Nederland wonen. 

Na het referendum

De uitslag van het referendum is niet bindend maar raadgevend. Na het referendum zal de gemeenteraad een besluit nemen over de Hoofdgroenstructuur. Wanneer de nieuwe Hoofdgroenstructuur niet wordt vastgesteld door de gemeenteraad blijft de oude Hoofdgroenstructuur voorlopig gelden. 

Wat kies jij?

Wil je reageren, of een belangrijke nieuwsbron delen? Stuur een e-mail naar [email protected]. We horen graag van je.

Deel deze pagina


Ook interessant:

A list of postsBinnenkort in Amsterdam

Lijst van evenementen

 • Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni nemen Floor van Leeuwen en haar swarm team ons mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Betreedt met ons de zomer in dit ritueel op de avond van Wereldhumanismedag, in Tolhuistuin.

  Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
 • Tentoonstelling Tegenpolen

  In samenwerking met Slot Loevestein brengt het Humanistisch Verbond de tentoonstelling Tegenpolen: een zintuigelijke en verdiepende ervaring van polarisatie door de eeuwen heen.

  Locatie: Slot Loevestein, Poederoijen
 • We worden dagelijks overspoeld door de verschrikkelijke berichten uit Israël en Palestina en elders in de wereld. Hoe voer je een goed gesprek hierover? Kom naar deze avond in Amsterdam om dat voor jezelf en met elkaar te onderzoeken.

 • Waarom liggen in Amsterdam de filosofen op straat? En wat heeft dat te maken met de grotere pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam in de 17e eeuw? Ontdek via de filosofietegelroute hoe de relatieve vrijheid van Amsterdam een belangrijke rol speelde voor grote filosofen zoals Descartes, Hobbes en Spinoza. De gids is Guus Bakker.

  Locatie: Startpunt: De Brakke Grond, Amsterdam

Meld je aan voor nieuws van regio Amsterdam Amstelland

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken.